براي اطلاع از ابعاد و مشخصات فني فونداسيون موتور ژنراتور به مدارك فني سازنده مراجعه شود.
براي اطلاع از تغييرات ظرفيت موتور-ژنراتورهاي داراي سوپر شارژر به مدارك فني سازنده مراجعه شود.
دیزل ژنراتور، که در آن دیزل بعنوان نیروی محرکه ژنراتوری که دارای ولتاژ خروجی خیلی پایین ایمنی (SELV) بوده، بکار گرفته میشود.
نیروی برق اضطراری (برق اضطراری)
برای تامین و تغذیه برق مصارف اضطراری تاسیسات برقی ساختمان از قبیل سیستمها، دستگاه ها، تجهیزات و غیره باید از نیروی برق اضطراری که در محل ساختمان توسط مولدهای نیروی برق اضطراری تولید میگردند، استفاده شود. نیروی محرکه ژنراتور این مولدها معمولا موتورهای دیزل و یا در بعضی از موارد موتورهای گازسوز (گاز شهری) می باشد. بر این اساس مصارف اضطراری زیر باید از نیروی برق اضطراری تغذیه گردند:
الف) سردخانه های عمومی و صنعتی
ب) مراکز صنعتی که قطع برق طولانی مدت در آنها ممکن است موجب خسارت جبران ناپذیر شود.
پ) هر نوع ساختمان یا مجموعه یا مرکز دیگری که به تشخیص مقامات ذیصلاح باید دارای نیروی برق اضطراری باشد.
ت) ساختمانهایی که نوع فعالیت آنها به نحوی است که ممکن است قطع برق، خطر یا خسارت جبران ناپذیر بوجود آید.
ث) در ساختمانهای مسکونی و اداری خصوصی (غیربومی)، که دارای واحدهای مجزا از هم بوده و طول مسیر حرکت آسانسور(ها) بیش از 21 متر از کف اصلی ورودی بوده که الزاما دارای آسانسور حمل بیمار (برانکارد) میباشد.
مبحث 21: مولدهای برق اضطراری، باید برای تأمین توان الکتریکی سامانه های هشدار، روشنایی مسیرهای خروجی، روشنایی فضاهای امن، علائم خروج، سامانه های مخابراتی اضطراری، تجهیزات اعلام حریق، پمپهای آتشنشانی و آبرسانی، سامانه تخلیه دود و آسانسورهای اضطراری در یک نقطه امن تعبیه شوند. در تعیین ظرفیت مولدهای برق اضطراری امکان توسعه های آینده مدنظر قرار گیرد.
مبحث 13: برای تامین ایمنی افراد و جلوگیری از ضرر و ریان به ساختمان، اموال، اسناد، دستگاهها، تجهیزات و غیره، سیستمهای ایمنی در طرح ساختمان به قرار زیر در نظر گرفته میشوند، تغذیه بعضی از این سیستمها بسته به نوع، شرایط و نیاز آن، از طریق نیروی برق اضطراری و بعضی دیگر از آنها با برق بدون وقفه و یا منبع تغذیه پشتیبان مستقل و مخصوص خود شامل باتری و شارژ آن خواهد بود.
الف) روشنایی ایمنی مسیرهای تخلیه افراد، پلکانهای خروج و راههای خروج الزامی
ب) سیستم اعلام حریق
پ) سیستم اعلام نشت گاز سوخت
ت) پمپهای آب آتشنشانی (جهت اطفاء حریق)
ث) تغذیه برق آسانسور، مصارف تاسیسات مکانیکی، روشنایی چاه و موتورخانه و غیره مربوط به آسانسور دسترسی آتشنشان (مبحث 3 مقررات ملی ساختمان)
ج) سیستم تلویزیون مداربسته
چ) سیستم کنترل تردد و حراستی
ح) سیستم اعلام و هشدار سرقت
خ) سیستم اعلام خطر گاز مونواکسید کربن
د) سیستم تخلیه گاز مونواکسید کربن
ذ) سیستم تامین هوای فشار مثبت پلکانهای خروج بسته، راههای خروج الزامی و چاه آسانسور دسترسی آتشنشان
ر) سیستم تخلیه دود به هنگام حریق
ز) تهویه محیطهای فاقد ورودی هوای خارج
ژ) سایر سیستمهای تخلیه افراد در مواقع اضطراری
س) تجهیزات، دستگاهها و تاسیسات خاص مراکز درمانی و بیمارستانی که در صورت قطع برق آنها جان بیماران و افراد به خطر میافتد و یا هر گونه قطع تغذیه برق که موجب اختلال در سرویسهای ایمنی آنها میشود.
ش) سیستم صوتی و اعلام خطر
ص) سیستم مخابرات و ارتباطات
ض) سیستم تلفن آتشنشان
ط) سیستم فرمان حسگر (سنسور) زلزله
ظ) هرگونه سیستمی که تامین نیروی برق آن درخواست شده باشد.
ع) در کلیه مواردی که به هر علت، قطع برق، ایمنی افراد را به خطر بیاندازد.
تبصره: برای راه خروج الزامی، پلکانهای خروج و آسانسور دسترسی آتشنشان به مبحث 3 مقررات ملی ساختمان رجوع شود.
بنا به دلایل زیر از ژنراتور گاز شهری به عنوان سوخت نیروی محرکه مولد برق اضطراری استفاده میشود فقط برای تامین مصارف برق اضطراری و به غیر از مصارف سیستمهای تامین ایمنی میتوان استفاده کرد.
الف) مدت زمان راهاندازی ژنراتورهای گازی بیش از 15 ثانیه میباشد
ب) احتمال قطع گاز شبکه شهری به دلایل ناخواسته وجود دارد.
مولد نیروی برق اضطراری به هنگام قطع برق شهر، از طریق تابلو و یا کلید تبدیل اتوماتیک(ATS) به شبکه توزیع برق اضطراری وصل و برق مورد نیاز مصارف اضطراری را تامین مینماید. کلیدهای خودکار (اتوماتیک) با مکانیسم موتوری و یا کلیدهای خودکار مغناطیسی (کنتاکتور) مورد استفاده در تابلو و یا کلید تبدیل اتوماتیک (ATS) مذکور در سیستم نیروی TN-S سه فاز و نیز کلید حفاظتی اصلی مدار خروجی برق ژنراتور از نوع چهار پل و بقیه کلیدهای حفاظتی تابلو برق اصلی آن از نوع سه پل خواهند بود.
اجرای تابلو و یا کلید تبدیل اتوماتیک (ATS) مولد نیروی برق اضطراری در سیستم نیروی TN-S سه فاز و نیز کلیدهای حفاظتی اصلی مدار خروجی برق ژنراتور برق اصلی آن از نوع سه پل خواهند بود.
ترمینال نقطه خنثی (N) ژنراتور برق اضطراری سه فاز در سیستم نیروی TN-S، باید از طریق هادی عایقدار با حداقل سطح مقطع هادی اتصال زمین سیستم نیرو به ترمینال یا شینه اصلی اتصال زمین وصل شده و علاوه بر آن هادی حفاظتی خنثی (PEN) نیز باید به ترمینال یا شینه حفاظتی – خنثی (PEN) تابلو و یا کلید تبدیل اتوماتیک مولد نیروی برق اضطراری متصل گردد.
بدنه دستگاه مولد نیروی برق اضطراری در سیستم نیروی TN-C نیز به هادی حفاظتی-خنثی (PEN) تابلو و یا کلید تبدیل اتوماتیک مولد نیروی برق اضطراری وصل گردد.
ترمینال نقطه خنثی (N) ژنراتور برق اضطراری سه فاز در سیستم نیروی TN-S باید از طریق هادی عایق دار با حداقل سطح مقطع برابر با سطح مقطع هادی اتصال زمین سیستم نیرو مستقیما به ترمینال یا شینه اصلی اتصال زمین وصل گردد. بدنه دستگاه نیز دز این سیستم نیرو از طریق هادی عایق دار با حداقل سطح مقطع برابر با سطح مقطع هادی اتصال زمین سیستم نیرو به عنوان هادی حفاظتی (PE) مستقیما به ترمینال با شینه اصلی اتصال زمین وصل میگردد.